Başbakan Erdoğan’ın ‘one munite’i ile tanıdığımız Davos’un düzenleyicisi Dünya Ekonomik Forumu, 185 ülkenin bilgi-iletişim teknolojisi ağlarıyla ekonomi ve sosyal hayatlarını geliştirme durumlarını ölçtü. Türkiye mobil ağın yaygınlığında 27 ülke ile birlikte dünya birincisi, yargı bağımsızlığında Çin ve Mısır’ın gerisinde yer aldı.
Ekonomi Servisi - Başbakan Erdoğan’ın “one munite”i ile tanıdığımız Davos’un düzenleyicisi Dünya Ekonomik Forumu’nun yayınladığı “Küresel Bilgi Teknolojileri Raporu 2014” raporunda Türkiye’deki “Yargı bağımsızlığı”, tek parti ile yönetilen Çin’den, Müslüman Kardeşler’i darbe ile saf dışı bırakan ve geçenlerde yarım saat içinde yüzlerce kişi için idam cezası verilen Sisi’nin Mısır’ından, hatta mollalar egemenliğindeki komşumuz İran’dan, krallıkla yönetilen Suudi Arabistan’dan daha geride çıktı.
Dünya Ekonomik Forumu’nun yayımladığı “Küresel Bilgi Teknolojileri Raporu 2014” raporuna Ankara’dan Orhan Aysezen imzası yer veren ANKA’nın haberine göre 185 ülkenin bilgi-iletişim teknolojisi ağlarıyla ekonomi ve sosyal hayatlarını geliştirme durumlarının ölçüldüğü endekste Türkiye, mobil ağın yaygınlığında 27 ülke ile birlikte dünya birincisi, yargı bağımsızlığında 148 dünya ülkesi arasında 85’inci gösterildi.
Habere göre raporun iskeletini “Ağ Teknolojisine Hazır Olma” endeksi oluşturdu. Türkiye geçen yıl 144 ülke arasında 45’inci sırada bulunduğu sıralamada bu yıl altı sıra gerileyerek 148 ülke arasında 51’inci oldu. Raporda ana endeksi oluşturan 10 alt başlık ve bunların altında da“Yasama organlarının etkinliği”, “Yargısal bağımsızlık”, “Telif hakları koruma”, “Korsan yazılım oranı”, “Mobil ağ kapsama oranı”, “Eğitim sisteminin kalitesi” gibi 54 küçük endekste de ilginç sonuçlar çıktı.
Türkiye “Yargısal bağımsızlık” alt endeksinde 148 ülke arasında 85’inci sırada görüldü. Bu endekste “Ülkenizde yargı hükümet üyeleri, vatandaşlar ya da firmaların etkisinden ne ölçüde bağımsızdır?” sorusuna yanıt arandı. 7 puan üzerinden yapılan değerlendirmede 1 puan “ağır etki altında”, 7 puan “tamamen bağımsız” sayıldı. Bu endekste Türkiye; Liberya, Timor-Leste, Fas, Kazakistan, Vietnam’la birlikte 3.4 puan aldı. Yargısal bağımsızlıkta birinci sıradaki Yeni Zelanda 6.7, ikinci Finlandiya 6.6, üçüncü İrlanda 6.4 puan aldı.
2012-2013 yargı bağımsızlığı ortamının ele alındığı endekste, Mısır 3.5, İran 3.6, Çin 4, Pakistan 4.1, Ürdün 4.4, Hindistan 4.7, ABD 5, Suudi Arabistan 5.3, Belçika 5.4, İsrail 5.8, Japonya ve Almanya 6, İsveç 6.2 gibi puanlar elde etti.
Hükümetin vizyonu da parlak değil
Dünya Ekonomik Forumu’nun yayınladığı “Küresel Bilgi Teknolojileri Raporu 2014” raporunda bilişim teknolojileri ve ağ teknolojilerine hazırlık bakımından Türkiye’nin durumu hiç de parlak görünmüyor. Dünya ülkeleriyle karşılaştırıldığında hükümetin bilgi ve iletişim teknolojilerine yönelik vizyonu da 55. sırada yer alıyor. Raporun, her yıl Dünya Ekonomik Forumu toplantılarına katılan 15 binin üzerinde yöneticiyle yapılan anketler ve Uluslararası Telekomünikasyon Birliği, Dünya Bankası ve BM gibi kaynaklardan sağlanan göstergelerden yararlanarak oluşturulan endekslerinde, Türkiye 148 ülke arasında, fikri hakların korunmasında 74., hukukun anlaşmazlıkları çözme yeterliliğinde 59., işletme okullarının kalitesinde 101., hükümetin bilgi ve iletişim teknolojilerine yönelik vizyonunda 55., kamunun online hizmet endeksinde 77., okullarda internet erişiminde 63. sırada yer alıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder