Türk Hava Yolları, internete düşen ve Türkiye’den Nijerya’ya silah taşındığı iddiasını içeren ses kayıtları sonrası “Yasak ülkelere silah taşımıyoruz” derken gözler Nijerya’ya çevrildi. Afrika’nın en büyük petrol üreticisi ülkesi olan Nijerya, aynı zamanda yasa dışı silahların geçiş noktası.
Ülkede radikal İslamcı Boko Haram (Batılı tarzda eğitim haram) örgütü, hükümeti devirerek şeriat devleti kurmak için son dönemde saldırıları artırdı, militanlar geçen ay 59 öğrenciyi katletmişti.
ÖNCEKİ GÜN internette yayınlanan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Mustafa Varank ile THY Özel Kalem Müdürü Mehmet Karataş arasında olduğu iddia edilen ses kayıtları “Türkiye’den Nijerya’ya silah mı gidiyor” sorularına yol açtı. Karataş, “Onlarca malzeme taşıyorum, Nijerya’ya gidiyor şu anda. Tamam mı?Müslümanları mı Hıristiyanları mı öldürecek, vebal altındayım haberin olsun” diyor. Söz konusu görüşmeyle ilgili THY, “Yasak ülkelere silah taşımıyoruz” açıklaması yaparken, Lagos merkezli İngilizce yayın yapan Nijerya sitesi ‘pmnewsnigeria.com’, AFP ajansının tüm dünyaya geçtiği tape haberini yayınladı. Karataş’ın kendisini suçlu hissettiği belirtilen haberde sızan tapelerin küresel bir oyuncu olmayı hedefleyen THY’nin imajına zarar verebileceği yorumu yapıldı.
PETROL ZENGİNİ FAKİR ÜLKE
Gözler şimdi konuyla ilgili açıklama yapmayan Nijerya’ya çevrildi. Farklı etnik kökenlere ev sahipliği yapan 170 milyon nüfuslu Nijerya, doğal kaynaklar yönünden son derece zengin bir ülke. Afrika’nın en büyük petrol üreticisi olmasına rağmen nüfusunun yarısından fazlası ise günlük iki dolarla yaşıyor. Ülkenin kuzey eyaletlerinde ağırlıklı olarak yoksul Müslümanlar, Kanur ve Hausa etnik grupları yaşıyor. Güneyde petrol kaynaklarının yaklaşık yüzde 90’ının bulunduğu Nijer Deltası ise Hıristiyan nüfusun kontrolünde.
BOKO HARAM KORKUSU
İsmi yerel Hausa dilinde “Batılı tarzda eğitim haram” anlamına gelen Boko Haram isimli radikal İslamcı örgüt ise kuzeyde hükümeti devirip İslami bir ülke kurmak için savaşıyor. 2002’den kurulan örgüt, 2009’dan beri okullar, kiliseler ve Hıristiyan köylerinin yanı sıra, Müslüman köylerine de saldırılar düzenliyor. 10 bin kişinin ölümünden sorumlu tutulan örgütün saldırıları nedeniyle 300 bin kişi evlerini terk etti. Hıristiyan milislerin de misilleme saldırılarıyla Nijerya dini çatışmaların en sert yaşandığı ülkelerden biri.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder